ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΩΝ ΑΜΜΥΝΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ
Η LASERMARK ΕΙΝΑΙ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ Σ.Ε.Κ.Π.Υ
.
ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΩΝ ΑΜΥΝΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ


 

 

   
   
 

- Τα ΕΧCΙΜΕR λέιζερ, που είναι τα μόνα που εκπέμπουν υπεριώδη ακτινοβολία και είναι ως εκ τούτου ιδιαίτερα κατάλληλα για την κοπή και την κατεργασία των πλαστικών και για τη χάραξη μικροηλεκτρονικών κυκλωμάτων.

Σε γενικές γραμμές οι ακτίνες λέιζερ κατακτούν μέρα με τη μέρα ολοένα και μεγαλύτερο τμήμα της επιστημονικής έρευνας (βασικής και εφαρμοσμένης), της βιομηχανικής παραγωγής, αλλά και της αγοράς.

Εκτός από τις πολυάριθμες χρήσεις τους στην ιατρική, μερικές από τις νεότατες, μετά το 1990, ερευνητικές προσπάθειες και εφαρμογές των ακτίνων λέιζερ είναι:

- Η προστασία των μεταλλικών τμημάτων διαφόρων κατασκευών από τη διάβρωση. Η τεχνική βασίζεται σε μια θερμική διαδικασία, κατά τη διάρκεια της οποίας μια δέσμη λέιζερ προκαλεί σε κλάσματα του δευτερολέπτου την τήξη μιας προστατευτικής σκόνης, που επικάθεται στη συνέχεια πάνω στο μέταλλο δημιουργώντας ένα λεπτότατο, αλλά εξαιρετικά ανθεκτικό προστατευτικό στρώμα.

- Η χρήση επίγειων λέιζερ για την προώθηση διαστημοπλοίων. Από τη ΝΑSΑ γίνονται έρευνες για την ανάπτυξη ενός διαστημικού οχήματος που θα τίθεται σε τροχιά με τη βοήθεια μιας ισχυρότατης πηγής λέιζερ, τοποθετημένης στο έδαφος. Το σύστημα αυτό έχει το πλεονέκτημα η ενέργεια προώθησης να παρέχεται από τη Γη και να μη μεταφέρεται από το ίδιο το όχημα εις βάρος του ωφέλιμού του φορτίου.

- Η χρήση υπέρυθρης ακτινοβολίας λέιζερ για τον εντοπισμό ρυπογόνων ουσιών. Πρόκειται για ένα σύστημα που αναπτύχθηκε ταυτόχρονα στη Μ. Βρετανία και την Καλιφόρνια των Ην. Πολιτειών και το οποίο είναι σε θέση να εντοπίζει με μεγάλη ακρίβεια στην ατμόσφαιρα ρυπογόνες ουσίες, όπως μεθάνιο, μονοξείδιο και διοξείδιο του άνθρακα, υδρόθειο κ.λπ., από απόσταση μέχρι και 3 χλμ. 

 
***
***
***
***